zondag 16 september 2012

havermoutinspiratie

geef havermout een tweede kans: dat slechte imago is onverdiend. het geeft je lang energie en een verzadigd gevoel. dit is het basisrecept voor hot oatmeal, in het engels klinkt het een stuk lekkerder. verwarm in een pannetje een halve cup havermout met een cup amandelmelk of andere melk met een banaan in plakjes, een beetje lijnzaad of chiazaadjes, een snufje zout en koekkruiden of kaneel. het is belangrijk om te blijven roeren tot de havermout het vocht heeft opgenomen anders brandt het makkelijk aan. eet met wat geroosterde pompoen- of zonnebloempitten en wat agavesiroop of honing

als je geen zin hebt om een paar minuten in een pannetje te roeren zijn overnight oats de oplossing. wederom klinkt het goed in het engels; koelkasthavermout mist net een beetje charme. doe een halve cup havermout in een mooi kommetje met een cup amandelmelk of andere melk met een banaan in plakjes, een paar dadels in reepjes, koekkruiden of kaneel, roer even en dek het af met plasticfolie. na een nachtje in de koelkast is het klaar. helemaal lekker is om het met een beetje notenpasta en jam te eten of met een scheutje agavesiroop.

of maak havermout-spelt scones om jezelf te overtuigen. doe driehonderd gram speltbloem, honderdvijftig gram havermout, een zakje bakpoeder, een snufje zout, vijftig gram rietsuiker en honderdvijfentwintig gram koude boter in blokjes in een kom. wrijf de boter door de bloem en havermout tot je grove korrels deeg hebt. giet er wat karnemelk bij, net genoeg tot je een samenhangende bal kunt maken. leg een stuk bakpapier op je aanrechtblad en druk de bal deeg uit tot een plak van ongeveer twee centimeter dikte. steek met een glas de scones er uit en leg ze op een stuk bakpapier. bak ze ongeveer een kwartiertje in een oven die je hebt voorverwarmd op tweehonderdtwintig graden. eet ze met gezouten boter en jam. 

(eigenlijk moet je je aanrechtblad bestuiven met bloem maar dat vind ik onhandig want alles zit daarna onder de bloem, inclusief ikzelf. ik gebruik meestal de suikervrije jam van zonnatura of de natuurwinkel. notenpasta kun je bij elke natuurwinkel kopen, niet verwarren met de gezoete soorten uit de supermarkt!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten