dinsdag 18 september 2012

hummusmoeheid (voor kat)

iets hartigs, veganistisch voor op brood. geen hummus. tartex bijvoorbeeld, een soort paté. hoe moeilijk kan het zijn om dat zelf te maken? best moeilijk, zo blijkt. tartex is gemaakt op basis van gist en palmpitvet en ik heb geen idee hoe je daar iets eetbaars van kunt maken. tofuspread dan maar? bij gebrek aan een betere naam hou ik het daar maar op. tofu is een dankbaar product om iets smeerbaars van te maken en doordat het geen overheersende smaak van zichzelf heeft, kun je alle smaken toevoegen die je lekker vindt.
voor de zongedroogde tomatenversie meng je honderd gram tofu met een staafmixer of in een keukenmachine met een teentje knoflook, drie gedroogde tomaatjes en een scheutje van de olie uit het potje en een half groentebouillonblokje tot een mooie gladde massa. ik deed er ook een eetlepel edelgistvlokken door voor extra hartigheid.

met dit recept kun je eindeloos variëren. bijvoorbeeld met honderd gram tofu, een teentje knoflook, twee stukjes gegrilde paprika uit een pot (zonder vel), een halve eetlepel gerookt paprikapoeder, een paar gedroogde chilivlokken, een scheutje olijfolie, een beetje citroensap, een scheutje honing of agavesiroop, een half groentebouillonblokje en een eetlepel edelgistvlokken.

of bak een handje fijngesneden kastanjechampignons in een scheutje olijfolie met een teentje knoflook en een beetje citroensap en meng je dat tot een gladde massa met een half groentebouillonblokje en een eetlepel edelgistvlokken.

als je net als ik kruidenplantjes hebt, kun je ook een teentje knoflook met een handje verse kruiden, een half groentebouillonblokje, een scheutje olijfolie en een eetlepel edelgistvlokken mengen met de tofu. 

(edelgistvlokken kun je bij de natuurwinkel kopen. het heeft een typische, hartige smaak en is lekker over bijvoorbeeld soep of salades. als je dat niet hebt kun je een beetje zout gebruiken om te zorgen dat het niet flauw wordt. gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera) heb ik bij meeuwig & zn. in amsterdam gekocht maar kun je ook in andere olijfoliewinkels of spaanse winkels kopen. je kunt ook gewoon paprikapoeder gebruiken maar dan mis je het rokerige smaakje dat het zo lekker maakt.voor de kruidentofuspread kun je het beste zachte kruiden als bieslook, basilicum en munt nemen en niet de houtachtige soorten als rozemarijn en tijm. ik heb geen keukenmachine maar gebruik voor dit soort dingen vaak het hakmolentje dat bij mijn staafmixer zit. werkt prima) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten