dinsdag 18 december 2012

dress it

lekkere dressing maakt alles af; of het nou gewoon wat sla is, of quinoa, of geroosterde groenten. en hoewel een scheutje lekkere olijfolie en een beetje citroensap soms ook alles is wat je nodig hebt, geeft een echte dressing net dat beetje je ne sais quoi aan je eten. bovendien is het handig om dressing in een potje te maken en is het dus een perfecte manier om bijvoorbeeld het allerlaatste restje notenpasta op te maken. of de olie van zongedroogde tomaatjes. of een restje mosterd. you name it. je kunt eindeloos variƫren met dressings, er zijn alleen een paar dingen belangrijk. het lekkerste vind ik om drie delen olie met een deel azijn als basis aan te houden, waarbij je de azijn eventueel kunt vervangen door citroensap. als je eigeel als basis gebruikt, wordt het een romige, mayonaise-achtige dressing. dat soort dressings maak ik zelf minder vaak omdat het vrij zwaar is maar het is wel erg lekker.

omdat je altijd maar een klein beetje dressing gebruikt en je het samen met andere dingen eet, mag de smaak best sterk zijn. proeven is dus heel belangrijk, alle smaken moeten in balans zijn maar wel uitgesproken. de olie die je kunt gebruiken kan van alles zijn en is afhankelijk van wat voor smaak je zoekt. in een dressing met sterke smaken kun je het beste een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie of een niet al te uitgesproken olijfolie. ik gebruik ook vaak verschillende soorten olie: een beetje olijfolie met wat walnootolie bijvoorbeeld. 

hetzelfde geldt voor azijn: de mogelijkheden zijn oneindig. wijnazijn, balsamicoazijn, appelciderazijn, tomatenazijn en walnootazijn zijn een paar van mijn favorieten. door een beetje mosterd aan je dressing toe te voegen krijg je niet alleen meer smaak, maar ook een mooie substantie; de mosterd werkt net als bij mayonaise als emulgator.  

als je de basis hebt, kun je verder gebruiken wat je lekker vindt. olie en azijn met wat knoflook, een fijngesnipperd sjalotje, een klein beetje mosterd, zout en peper is een klassieke franse vinaigrette die ik vaak maak. gedroogde of verse kruiden, notenpasta, een beetje yoghurt of karnemelk, sesam- of maanzaad zijn allemaal voorbeelden van goede dressingingrediĆ«nten.  

voor zachte groente als sla geldt dat je de dressing pas op het allerlaatst moet toevoegen, en altijd maar een klein beetje; anders eindig je met een zielig hoopje natte sla. het makkelijkst is om een beetje dressing in een kom te doen en de sla er bovenop te doen. als je gaat eten hussel je het voorzichtig door elkaar. je kunt de dressing op tafel zetten zodat je makkelijk nog wat kunt pakken maar te veel dressing is vooral bij sla echt niet lekker. bij stevige dingen als linzen, wortel, knolselderij of zoete aardappel is het juist lekker als je de dressing er van tevoren op doet zodat de smaken goed kunnen intrekken.

door een leeg potje te gebruiken kun je de dressing makkelijk schudden, bewaren en de verhoudingen goed bepalen. en dus goed een restje notenpasta op maken, zoals in deze hazelnootdressing:

doe drie delen olijfolie met een deel appelciderazijn, een beetje mosterd, hazelnootpasta naar smaak of naar wat er nog in het potje zit, zout, peper en wat maanzaadjes in een leeg potje en schud goed. kun je in de koelkast nog minstens drie dagen bewaren.

(deze dressing is heel lekker bij geroosterde knolselderij vond ik, met wat extra geplette en geroosterde hazelnoten erover. en het ziet er pretty as a picture uit door het maanzaad. met hazelnootpasta bedoel ik natuurlijk wel pasta van hazelnoten, en geen nutella. hopelijk zeg ik dit geheel ten overvloede maar je weet het niet.  
appelciderazijn schijnt een soort wondermiddel te zijn en werkt ook perfect als tonic/toner. een deel azijn, een deel rozenwater: dat is alles. maar ik dwaal af. je kunt de verschillende soorten azijn bij de supermarkt kopen, de natuurwinkel of bij gespecialiseerde olie en azijnwinkels als meeuwig. sowieso een van de leukste winkels van nederland als je het mij vraagt. over dress gesproken: dress your family in corduroy and denim van david sedaris is geweldig. alles van hem trouwens) 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten